Wat gaat Dineke doen in Zuid-Azië?
Sinds 2006 werk ik als muziektherapeut in de volwassenenpsychiatrie. Eerst bij Eleos in Bosch en Duin, en sinds 2008 in de Oostvaarderskliniek (TBS) in Almere. Iets waar ik heel veel plezier in heb. De combinatie van psychologie en muziek vind ik mooi; ik kan mijn ei kwijt in gesprekken met mensen over hoe ze in elkaar zitten, naar aanleiding van muziek die we maken en luisteren. In het land van bestemming ga ik deels werkzaamheden voor de zendings organisatie uitvoeren en wordt ik deels door hen ‘gedetacheerd’ om bij een kindertehuis muziektherapie te geven.
Scripture Use en Trauma Healing
Wanneer Klaas en ik in het land van bestemming zijn, zal ik me meer oriënteren op mijn taak binnen de organisatie, omdat daar beter te bepalen is waar ze mijn inzet kunnen gebruiken. Op dit moment zijn er een paar opties die bij mij passen:
Wanneer de bijbel vertaald is in de taal van een etnische groep, is het nog niet vanzelfsprekend dat die ook gelezen en gebruikt wordt. Scripture Use (‘bijbelgebruik’) is een tak van het werk van de zendings organisatie dat zich daar op richt. Bijvoorbeeld door de bijbel toegankelijk te maken door er illustraties bij te maken, of door Bijbelverhalen te vertellen op een manier die voor de etnische groep cultureel toegankelijk is.
Ethnomusicologie is een tak die zich richt op het registreren van de cultuur van een etnische groep. Ethnomusicologen ondersteunen bijvoorbeeld een etnische groep in het maken van worship die past bij hun eigen cultuur.
Trauma Healing is een programma dat wordt uitgevoerd in gebieden waar mensen getraumatiseerd zijn door (politiek) geweld. Het informeert kerkelijk leiders over de symptomen van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Met deze kennis zijn ze beter in staat psychosociale hulp te bieden aan mensen met PTSS. In het land van bestemming is van 1997 tot 2007 een burgeroorlog geweest, waardoor veel mensen getraumatiseerd zijn geraakt. De psychosociale hulpverlening staat er nog maar in de kinderschoenen.
Muziektherapie geven bij een kindertehuis
Toen Klaas en ik een relatie kregen en de plannen om te gaan werken voor de zendings organisatie al behoorlijk concreet waren, stond ik niet gelijk te springen om mee te gaan. Heb ik net een leuke nieuwe baan, zal ik zeker naar de andere kant van de wereld verhuizen! Waar ze nog nooit van muziektherapie gehoord hebben! Dat is inmiddels veranderd (wees gerust 🙂). Het was voor mij belangrijk om in Zuid-Azië werk te vinden dat past bij mijn opleiding en ervaring.Ik voel me door God geleid in de laatste twee jaar. Omdat het lastig leek te combineren, mijn plannen en de plannen van Klaas, werd ik meer op Hem gericht, en leerde ik weer dat ik in afhankelijkheid van God alles krijg wat ik nodig heb. Ik kreeg steeds meer rust bij het idee om daar te gaan wonen en werken, door bemoedigende Bijbelteksten en goeie gesprekken met mensen om me heen.God leidde het zo dat er mogelijkheden kwamen waarop ik mijn talenten kan inzetten, zelfs aan de andere kant van de wereld 😉
Ik heb kennisgemaakt met een Nederlandse stichting die bij een kindertehuis voor (voormalig) straatkinderen een ‘therapiehuis’ heeft opgestart. Twee Nederlandse psychologiestudentes deden vrijwilligerswerk in het tehuis en merkten dat verschillende kinderen psychische problemen hadden. Ze hebben een stichting opgericht, een huis gehuurd dat kan dienen als therapieruimte en twee lokale psychologen aangenomen. En ze zijn enthousiast over de bijdrage die ik met muziektherapie kan leveren! Het is mooi hoe ik mijn ervaring tijdens mijn stage in Zuid-Afrika nu kan inzetten, want de kinderen die ik daar behandelde hadden soortgelijke problematiek als deze kinderen. Ik werkte toen op de Music Therapy Community Clinic (http://music-therapy.co.za/index.htm). Kinderen die in het therapiehuis komen, moeten omgaan met de vaak traumatiserende effecten van verlies van ouders/familie, alcoholisme, fysiek en/of seksueel misbruik. Dat heeft gedragsproblematiek (concentratieproblemen, agressie), gestagneerde cognitieve en sociale ontwikkeling en moeite met het vormen van een gezond gevoel van identiteit en zelfwaarde tot gevolg. Een muziektherapiecasus lees je via deze link http://music-therapy.co.za/caseHistories.htm .
(De website van de stichting waar ik voor ga werken kan je bij de TFC opvragen, stuur daarvoor een mailtje naar tfcdevries@gmail.com.)
Maar wat is muziektherapie eigenlijk?
Een uitleg van wat muziektherapie is heb ik pas geschreven voor de stichting waar ik in Zuid-Azie voor ga werken. Je vindt het hier (387kb).
Laat een reactie achter
You must be logged in to post a comment.